In Grecia au loc, duminica, primele alegeri parlamentare de la izbucnirea crizei datoriilor suverane, care se dovedesc a fi cruciale pentru viitorul zonei euro.
Votul are loc in contextul in care rata somajului este de 21%, un nivel extrem de ridicat, iar grecii vor sa ramana in uniunea monetara, scrie Business Insider.
Cel putin 10 partide vor intra in cursa pentru alegeri, iar, cel mai probabil se va forma o coalitie de guvernare, fapt ce va provoca instabilitate in aceasta tara.
Socialistii de la PASOK vor pierde foarte mult in urma acestui vot. Liderul Evangelos Venizelos, fost ministru al Finantelor, asociat cu planul de salvare si cu masurile de austeritate, nu se bucura de o popularitate prea mare.
In aceste conditii, PASOK va iesi pe locul al treilea, pentru prima data in istorie.
Partidul Noua Democratie de centru drepta, din Opozitie, conduce in sondaje, insa nu pare sa aiba o majoritate covarsitoare. Chiar daca membrii sai apartin guvernului Lucas Papademos, actual premier, liderul partidului, Antonis Samaras, a promis ca va face niste schimbari in actualele planuri guvernamentale, pentru a impulsiona cresterea economica.
Insa Uniunea Europeana (UE) nu are deloc incredere in el, avand in vedere ca l-a fortat sa semneze un acord, conform caruia s-a angajat ca va continua implementarea masurilor de austeritate.
In afara acestor doua partide, celelalte formatiuni guvernamentale se opun taierilor si planurilor de salvare, adica comunistii si aproape fascistii de dreapta si partidele de centru.
In aceste conditii, exista trei scenarii posibile pentru realizarea guvernarii.
Aceeasi coalitie, dar alt lider: Noua Democratie ar putea conduce aceasta coalitie, alaturi de PASOK, urmand acelasi plan, favorabil austeritatii, ca si pana acum. Desi sunt rivale, ele