Secţiile de votare din teritoriile de peste mări ale Franţei s-au deschis astăzi, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în care preşedintele actual, Nicolas Sarkozy, şi socialistul Francois Hollande se află într-o cursă strânsă. Sursa: REUTERS
Scrutinul a demarat azi în ambasadele din insulele Saint Pierre şi Miquelon din Oceanul Atlantic de Nord. Campania şi publicarea datelor din sondaje au fost suspendate până la dezvăluirea rezultatelor alegerilor, mâine seară.
Potrivit ultimelor sondaje, Francois Hollande este în continuare cotat ca învingător, cu 52% din intențiile de vot, însă decalajul dintre el şi Sarkozy s-a redus. Liderul de la Elysee a anunțat o ”surpriză”, iar Hollande îndeamnă electoratul să evite automulţumirea, pe măsură ce cursa tensionată dintre cei doi se apropie de punctul culminant.
Sondajele relevă o tendinţă clară în ultimele zile, şi anume reculul lui Hollande şi progresul înregistrat de Nciolas Sarkozy care a dus o campanie axată pe valori mult spre dreapta şi agitată de spectrul unei recesiuni economice de amploare, dacă stânga va ajunge la putere.
Hollande a pierdut trei puncte într-o săptămână şi un punct în comparaţie cu joi. Sarkozy a câştigat trei puncte în ultima săptămână şi un punct în ultimele 24 de ore, potrivit sondajului.
Candidatul socialist se va putea baza pe o largă susţinere (84%) din partea votanţilor reprezentantului stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon (11% în primul tur), cu două puncte în plus faţă de 23 aprilie.
Electoratul centristului François Bayrou, care a făcut cunoscut joi seară că va vota pentru Hollande fără a da, totuşi, un consemn de vot, este mai înclinat spre dreapta: 32% s-ar abţine, 37% ar vota pentru Sarkozy, iar 31% pentru socialist.
Alegătorii de extremă-dreapta ar vota net pentru Sarkozy (55%), 26% s-a