Carnea la conservă, cremele de corp şi multe alte produse pe care le folosim în fiecare zi conţin substanţe ale căror efecte negative se văd abia în timp şi în forme dintre cele mai neaşteptate. Acest cocktail de chimicale îi ţine pe medici în alertă, întrucât facilitează dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer, chiar şi la pacienţi fără istoric în familie. Sursa: SHUTTERSTOCK
O viaţă mai activă şi reducerea grăsimii din corp sunt două dintre modalităţile prin care o femeie poate să-şi reducă semnificativ riscul de a face cancer la sân. Însă, chiar şi aşa, obezitatea şi moştenirea genetică nu acoperă decât 30% dintre cazuri. Nu este încă suficient de clar ce anume declanşează această boală pentru restul de 70% dintre paciente, iar răspunsurile în acest sens, chiar şi după ani de cercetare şi de investiţie în domeniu, încă se mai lasă aşteptate.
Tratamentul pentru cancer evoluează, iar rata mortalităţii a scăzut. În SUA, cu peste 30% faţă de anul 1990. În schimb, atunci când vine vorba despre prevenţie, evoluţia nu este semnificativă. Recent, American Cancer Society a estimat, pentru anul 2012, 226.870 de cazuri noi de cancer la sân, alte 63.000 de cazuri de carcinom in situ (cancer neinvaziv şi prima formă a cancerului la sân). Tot pentru acest an, se estimează că 39.510 vor muri din cauza bolii.
Şi, chiar dacă nu se poate arăta cu degetul direct spre vinovatul care provoacă această boală, medicii continuă să repete pacienţilor sfaturi utile care reduc semnificativ cancerul de sân. 1. Menţine-ţi o greutate potrivită! Alimentaţia nesănătoasă sau insuficientă, precum şi lipsa excerciţiilor fizice conduc la acumularea kilogramelor în plus. Una dintre urmări este creşterea nivelului de estrogen din corp, un dezechilibru hormonal care trage un semnal de alarmă medicului, întrucât este asociat celor mai comune forme de cancer la sân. 2. Evită anumite terapi