Ziua Europei marchează rezultatele înregistrate de Uniunea Europeană: pace de durată, cooperare economică, liberă circulaţie. Aniversarea reprezintă şi o ocazie de a afla mai multe despre UE, participând la evenimente şi acţiuni pentru toate vârstele.
La data de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, propunea Franţei, Germaniei şi altor ţări europene gestionarea în comun a producţiei de cărbune şi oţel.
Acest apel a reprezentat primul pas către crearea Uniunii Europene de astăzi - o structură formată din 27 de ţări, unite în respectul faţă de libertate şi principiile statului de drept, dar care recunosc şi apreciază, în acelaşi timp, diversitatea cetăţenilor europeni. Aniversarea declaraţiei Schuman este celebrată astăzi drept Ziua Europei.
Instituţiile UE îşi deschid porţile
Sâmbătă, 12 mai, mai multe instituţii europene vor marca evenimentul, organizând „Ziua porţilor deschise”.
Evenimente aniversare au loc peste tot în Europa. Pentru detalii, contactaţi reprezentanţele Comisiei din statele membre.
De exemplu, la Bruxelles, puteţi vizita clădirea Berlaymont, principalul sediu al Comisiei Europene (unde îşi desfăşoară activitatea cei 27 de comisari) sau puteţi pătrunde în sala în care se reunesc şefii de stat şi de guvern, cu ocazia summiturilor Consiliului UE.
De asemenea, puteţi lua loc în sala de şedinţe a Parlamentului European, unde deputaţii discută pe marginea celor mai importante subiecte ale actualităţii. Şi alte foruri europene sunt deschise publicului de Ziua Europei, precum Comitetul Regiunilor (locul de întâlnire al reprezentanţilor regiunilor europene) şi Comitetul Economic şi Social (care găzduieşte reprezentanţii grupurilor de interese din Europa).
Fiecare dintre acestea organizează diverse acţiuni educaţionale şi distractive pentru copii şi adulţi. Veţi avea ocazia de