Austeritatea a fost aspru criticata in timpul campaniei prezidentiale din Franta. Dupa succesul din primul tur, socialistul Francois Hollande a declarat ca nu Germania decide pentru restul Europei. Astfel, de ce va intampla cu zona euro, dupa finalizarea erei "Merkozy"?
Actualul presedinte francez, Nicolas Sarkozy, a avut grija sa scape de aceasta porecla data relatiei sale cu Angela Merkel, cancelarul german, devreme in campania sa electorala, dupa ce si-a dat seama ca asta cauta electoratul.
Merkel a declarat ca il va sprijini in continuare pe Sarkozy, in ciuda faptului ca discursul acestuia bate spre extrema dreapta, fiind anti-imigranti si protectionist.
De asemenea, cancelarul german a tinut sa precizeze ca, daca va castiga, Hollande nu poate pur si simplu sa rupa pactul fiscal si nici sa-l renegocieze. Totusi, analistii citati de CNN spun ca Berlin-ul este destul de inteligent pentru a se adapta la noua situatia politica din Franta, daca va fi cazul.
De altfel, chiar si Merkel a inceput sa vorbeasca despre masuri pentru cresterea economica. "Este important sa distrugem ideea conform careia cresterea costa, intotdeauna, multi bani si ca trebuie sa fie rezultatul unor programe de stimuli scumpe", a declarat aceasta.
La randul sau, Hollande a spus ca, daca va deveni presedinte, prima sa calatorie va fi in Berlin, fiind clar ca nu subestimeaza puterea aliantei franco-germane.
In plus, candidatul socialist are un temperament mult mai apropiat de al Angelei Merkel decat are Sarkozy. "Este pragmatic, pregatit sa ajunga la un compromis, accepta disciplina fiscala si va trebui sa faca fata unor presiuni imense din partea pietelor financiare", a explicat Claire Demesmay, expert pe relatiile franco-germane de la Consiliul German pentru Relatii Internationale. "La sfarsitul verii, dupa alegerile parlam