Cabinetul Ponta primește undă verde pentru creșterea salariilor de la FMI. Experții străini și-au dat acordul, de principiu, pentru majorarea acestor venituri. Anunţul va fi făcut, însă, sâmbătă, după o nouă rundă de negocieri a celor două tabere, informează România TV .
Florin Georgescu, propus de premierul desemnat Victor Ponta să preia Ministerul Finanţelor, este optimist în privinţe majorării salariilor bugetarilor. Vineri, Ministerul de Finanţe a prezentat calculele şi soluţiile pentru a face rost de bani. Discuţiile pe acest subiect vor continua şi sâmbătă cu oficialii Fondului Monetar Internaţional.
Reîntregirea salariilor înseamnă o majorare de 16 procente.
"Suntem încrezători că există soluţii, aşa cum ne-au prezentat şi reprezentanţii de la nivel tehnic în discuţiile avute. Sper că Fondul Monetar şi Comisia Europeană vor fi înţelegători să dea curs solicitărilor noastre, care nu vin să arunce în aer deficitul bugetar şi nu vin să pună în pericol stabilitatea financiară", a spus Georgescu după întâlnirea cu delegaţia FMI.
Reprezentanţii BNR spun că nu ar trebui să fie probleme în discuţiile cu FMI, deoarece reîntregirea salariilor nu va afecta deficitul României.
"Eu vorbesc în numele Băncii Naţionale şi cred, aşa cum înţeleg eu că s-ar face reîntregirea salariilor, nu are de ce să afecteze inflaţia. După 22 de ani, este prima dată când Romania se încadrează cu inflaţia în nivelul mediu european şi al zonei euro. Este posibil, nu vreau să avansez o prezicere, dar este posibil ca la sfârşitul acestei luni să vedem o inflaţie de 2%. Trebuie să înţelegem că tăierea de salarii cu 25% s-a facut în cadrul unui program de ajustare a bugetului. Acest program trebuia să pună pe rol bugetul, într-o acţiune de însănătoşire. Faptul că s-a tăiat atât de mult din buget a afectat creşterea economică. Creşterea se referă la PIB şi PIB-ul are