O echipă de trei cercetători din Danemarca a realizat o carte de bucate mai puţin obişnuită. Cu ajutorul cunoştinţelor arheologice şi istorice, ei au compilat 77 de reţete ale omului cavernelor.
Unele dintre preparate sunt vechi de 16.000 de ani, din perioada Neolitică şi conţin preparate care nu sunt aşa uşor de realizat. Printre mâncăruri se găsesc şi unele simpel, asezonate cu fructe şi cu miere de albine, uşor de cules în acele timpuri.
Reţetele sunt organizate pe anotimpuri şi combină preparate din epoca de Piatră, reţele ale romanilor şi ale vikingilor. Unele sunt de-a dreptul complicate, folosind un ingredient numit „liquamen", care este se foloseşte pentru a conserva alimente, realizat din sare, peşte, oregano, suc de mere. Cei care l-au încercat spun că nu este cel mai „uşor" aliment din lume.
Un reporter de la revista „New Scientist" a încercat câteva reţete din cartea „A Culinary Journey Through Time" şi a spus că unele obiceiuri sunt de-a dreptul ciudate. „Nu am văzut niciodată o reţetă la care trebuie să pun un pahar de sare, dar sunt convinsă că sticla de liquamen nu se va strica niciodată în frigiderul meu", a spus pentru „The Daily Mail" Sara Reardon.
Problemele care pot apărea în gătirea mâncărurilor antice au fost expuse de jurnalistă. „E dificil de spus la început dacă reţetele vor ieşi delicioase. Unităţile de măsurile sunt inconistente, unele preparate cer mai mult, altele mai puţin. Temperatura de gătit nu există şi trebuie să ghicesc instinctiv cât de bine vor merge două ingrediente unul cu celălalt", a mai spus Sara Reardon.