La finalul negocierilor cu reprezentanții FMI și ai Comisiei Europene, ministrul nominalizat al Finanțelor, Florin Georgescu, a anunțat acceptarea reîntregirii salariilor bugetarilor și găsirea unei soluții pentru problema pensionarilor, prin plata unor sume lunare. Cui i se datorează această victorie împotriva austerității FMI: Guvernelor Boc și măsurilor luate din 2008 încoace? Scurtului mandat al Guvernului Ungureanu ori negociatorilor încă ne-investitului Guvern Ponta?
Să le luăm pe rând. Să le acorzi credit Guvernelor Boc e cam hazardat. Cu Emil Boc premier, Executivul a promovat și implementat celebrul ”forfetar Pogea”, care a lichidat sute de mii de firme și care a scos de pe lista contributorilor la bugetul de stat sute de mii de oameni din sectorul privat. Mai mult, măsurile de decongestionare a sectorului public (mă refer la reducerile de personal, nu la austeritate) au fost amânate cu mai bine de un an și jumătate (comparativ cu aceleași măsuri luate în sectorul privat) pentru a nu compromite șansele lui Traian Băsescu de a fi reales președinte. În plus, când au fost luate, acestea au fost departe de a lovi în clientelismul politic – căpușelor fie conservându-li-se locurile, fie oferindu-le compensații din fonduri europene (vezi celebra ”schemă Botiș”, în care foștii colegi, directori și directorași de la Direcția de Muncă și Protecție Socială Bistrița-Năsăud, au ajuns consultanți – cu venituri mai mari decât fostele lor salarii – într-un proiect pe fonduri europene…)
În fine, nici până în ziua de azi, susținătorii măsurilor de austeritate (tăieri din salariile bugetarilor, blocarea posturilor, impozitarea pensiilor) nu au reușit să convingă oamenii că acestea au fost luate pentru a salva pensiile, și nu pentru acoperirea găurilor (hăurilor) create de sectoarele finaciare, bancare, imobiliare. Și nu e vorba că nu m-au convins pe mine ori pe