Elevii şi studenţii fără posibilităţi din mediul rural sunt ajutaţi să-şi termine liceul sau facultatea. Sursa: AGERPRES
Mai multe proiecte de prevenire a abandonului şcolar au fost demarate, începând cu anul 2001, de Arhiepiscopia Tomisului.
S-au înfiinţat mai mult cantine sociale, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, însă cea mai importantă măsură luată prin aceste programe sociale este sprijinirea elevilor şi studenţilor de la ţară, din judeţul Constanţa, cât şi din alte judeţe. Astfel, tinerii sunt ajutaţi să-şi termine liceul sau facultatea. Deoarece majoritatea celor susţinuţi ( aproximativ 70%) au fost şi sunt elevi ai Seminarului Teologic sau studenţi ai Facultăţii de Teologie a Universităţii "Ovidius", se poate spune că acesta este un proiect social şi pentru susţinerea învăţământului teologic.
Trei mese pe zi, excursii sau tabere şcolare
De la înfiinţarea Seminarului Teologic Liceal "Dionisie Exiguul", din Constanţa, în anul 2002, elevii au beneficiat, după caz, de cazare sau trei mese pe zi, precum şi rechizite şi alte premii în funcţie de performanţele şcolare: excursii şi tabere.
Cămin-internat cu 76 de locuri
Din anul 2002 au fost asistaţi, în medie, 70 de elevi şi studenţi pe an. În prezent, în portofoliul Departamentului Social Misionar se află un număr de 68 de beneficiari. Sustenabilitatea acestui proiect are la bază un buget acoperit de Arhiepiscopia Tomisului din fonduri proprii, donaţii şi sponsorizări. Acest ajutor este legat de două tipuri de servicii: cazare şi masă. Aceste tipuri de servicii erau, iniţial, oferite în diferite cămine internat şi cantine ale unităţilor şcolare din Constanţa, cheltuielile fiind suportate de Arhiepiscopia Tomisului. În prezent însă, tinerii înscrişi în program locuiesc într-un cămin internat propriu, cu capacitate de 76 locuri. Cele trei