Francois Hollande prefera trenul, supermarketul din cartierul sau si contactul direct cu francezii. Ales duminica, el se afla acum in fata provocarii unei "presedintii normale", anuntata de candidatul socialist drept noua maniera de a conduce Franta, scrie AFP.
"Nu imi plac onorurile, protocoalele si palatele. Revendic o simplitate care nu este retinere, ci marca unei autentice autoritati. Eu iubesc oamenii, atunci cand altii sunt fascinati de bani", a repetat acesta, in timpul campaniei electorale.
Se va instala el la Palatul Elysee? "Daca este posibil, vom ramane acolo unde locuim", spunea viitoarea prima doamna, Valerie Trierweiler, comentand insa ca s-ar putea sa fie dificil sa locuiasca in continuare in apartamentul lor din sud-vestul Parisului, din motive de securitate.
Intr-o Franta calificata adeseori drept monarhie republicana, pentru puterile extinse ale sefului statului, stilul Hollande este definit de cateva cuvinte: "constanta", "respect", "colectivitate".
A trasat el insusi portretul presedintelui normal: "Trebuie sa fie in acelasi timp apropiat si respectat". "A da impulsul, dar a nu se ocupa de toate".
Francois Hollande si-a marcat diferenta fata de Sarkozy in campanie: bai de multime cu o securitate mai degraba lejera, calatorii cu trenul, in locul avionului.
In 1974, Valery Giscard d'Estaing a cautat si el aceasta "simplitate". Dar, mai multe decat "normalul", Giscard se voia "modern". Or Francois Hollande este "anti-modern in sensul in care nu are obsesia publicitatii", explica sociologul Dominique Wolton.
Conceptia sa despre presedinte se inscrie, potrivit acestui cercetator, intr-o "identitate culturala" cu care concetatenii sai se pot identifica, ca "numerosi cancelari in Germania".
In unica dezbatere televizata impotriva lui Nicolas Sarkozy, el si-a reafirma