Prof. univ. dr. Benedek Istvan, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că la nivel naţional frecvenţa leucemiilor acute a crescut, anual înregistrându-se între doi şi patru pacienţi noi la suta de mii de locuitori.
‘Frecvenţa bolilor hematologice maligne şi în primul rând a leucemiilor acute are o tendinţă de creştere, sunt o serie de factori de risc care sunt mai pregnanţi în ultimii ani, începând cu poluarea, stresul, iradierea – mai ales după accidentul de la Cernobîl, deşi nu recunoaşte toată lumea, în lumea medicală se ştie că a crescut frecvenţa bolilor, a leucemiilor acute. În general, frecvenţa leucemiilor acute este de 2-4 bolnavi noi înregistraţi la 100.000 de locuitori anual, deci cazuri noi. Numai la nivelul judeţului Mureş înseamnă între 10-20 de bolnavi noi anual.
În trecut nu erau atât de frecvenţi aceşti oameni în spitale – cred că nici nu ajungeau la spitale – astăzi cred totuşi că posibilităţile de tratament sunt mult mai bune şi am ajuns acolo ca în ultimii 10 ani şi la noi în ţară, inclusiv în centrul nostru, mulţi bolnavi supravieţuiesc şi nu doar supravieţuiesc, avem cazuri în care s-au vindecat (…) Acum 10-15-20 de ani nici nu ne puteam gândi la aşa ceva’, a declarat dr. Benedek.
Doctorul a arătat că în Centrul din Târgu Mureş există 25-30 de bolnavi care s-au vindecat complet după terapia aplicată, unii au beneficiat de transplant, iar alţii de terapie. Potrivit şefului Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular Târgu Mureş, posibilităţile de transplant în România sunt destul de reduse, existând doar trei astfel de centre – la Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara – şi că anual în România se fac în jur de 120 de intervenţii, în condiţiile în care în jur de 600 de pacienţi nu au acces.
Prof. univ. dr. Benedek Istvan, şeful Clini