DIN ÎNSEMNĂILE ZILNICE ALE LUI CONSTANTIN ARGETOIANU (100) (1942-1944)
Memorialistul Argetoianu este binecunoscut lectorilor din România, şi nu numai, iar anul de foc 1942 grăieşte de la sine. Transcrierea textelor în revistă se face după manuscrisul olograf, aflat în posesia noastră. Scriitorul politic Constantin Argetoianu s-a născut la 3 martie 1871, în Craiova, şi a încetat din viaţă la 6 februarie 1955, în gulagul comunist din Sighetul Marmaţiei.
În Indii, agitaţia creşte. Subhas Chandra Bose lansează zilnic un manifest şi cheamă poporul la lupta de eliberare. În faza în care au ajuns lucrurile, nu mai rămâne decât armelor să vorbească... Un spin serios în piciorul Angliei!
Revista engleză Ninetenth Century publică un articol în care se analizează planurile lui Stalin privitoare la soarta Germaniei după victoria Sovietelor (!!!). După un discurs al lui Stalin din 23 februarie, Germania va fi dărâmată; nu se ştie încă dacă va fi anexată Rusiei (!!!), dar în tot cazul puterea ei va fi doborâtă, regimul ei schimbat, puncte strategice vor fi ocupate de forţe bolşevice iar graniţele actuale schimbate, cu mutare forţată de populaţie!!!! Şi Ninetenth Century e o revistă serioasă, cu veche reputaţie mondială! Înfrângerile suferite au înnebunit definitiv pe englezi!
Un decret din 4 martie a exceptat persoanele fizice şi societăţile germane de la restricţiile impuse străinilor cu privire la vânzări şi cumpărări în România. În situaţia în care ne aflăm nimic de mirat. Dar că luni a apărut un nou decret, prin care se complecteazădecretul din 4 martie; prin acest nou decret, ovreii şi societăţile române cu capital majoritar străin sunt asimilate “străinilor” — şi de astă dată nu se mai exceptează capitalul german... Se zice că Mareşalul Antonescu, speriat de acapararea nemţilor, vrea să dea înapoi, şi că noul decret vizează mai ales societăţile “Con