Cu o experienţă de peste 20 de ani în şah, la cei 26 de ani Alina „s-a jucat” cu cele mai importante turnee de şah din lume, fiind Campioană Mondială (sub 10 ani) în Sao Laurenco - Brazilia, Campioană Europeană (sub 18 ani) în Peniscola - Spania, Campioană la Women Chess Balkan, Istanbul - Turcia.
În anul 2002 a primit distincţia Fair-Play pentru întreaga activitate, Woman International Grandmaster, în anul 2005, care s-au alăturat celor 12 titluri de Campioană Naţională, Cel mai bun jucător român de şah, în 2002.
Între turneele de şah, Alina este şi antrenoare pentru tineri jucători din Africa de Sud şi Canada.
Ai absolvit Facultatea de Psihologie la Iaşi. În ce măsură pregătirea profesională şi pasiunea pentru şah dau rezultate şi dincolo de tabla de şah?
Alina Motoc: Atât psihologia cât şi şahul sunt parte din mine, m-au pasionat dintotdeauna şi oricât am încercat, nu am „reuşit” să le dau deoparte şi să îmbrăţişez o altă carieră. Pentru mulţi oameni, a juca şah pare a fi o utopie, un joc, o preocupare fără cap şi fără coadă, care cu siguranţă nu aduce banii necesari unui trai decent. Mi s-a întâmplat de multe ori să fiu privită ciudat (în sensul bun!) şi cu insistenţă atunci când îmi dezvăluiam activitatea: şahistă profesionistă. Sinceră să fiu, şi eu aş fi făcut la fel, dacă nu aş fi practicat acest sport de mai bine de 20 de ani. Dar după atâţia ani de muncă investită, zi de zi, acest stil de viaţă, mereu pe drumuri, între avioane, autobuze, trenuri şi cu bagajul pregătit în faţa uşii, mereu pe picior de plecare – mi se pare absolut normal. Viaţa pe care o duc nu este una extrem de neobişnuită, ci pur şi simplu diferită. Nu aş vrea să exagerez, folosind cuvinte prea mari pentru ceea ce fac, dar cred că aş putea spune că şahul este viaţa mea. Şi totuşi.. viaţa mea nu este şahul. Oricât de frumoasă şi plină de neprevăzut ar fi car