Dacă ai început să strănuţi, nasul îţi curge, gâtul este inflamat şi ochii sunt roşii şi îţi lăcrimează este posibil să te fi pricopsit cu o alergie. În general, această afecţiune debutează în copilărie, însă se poate declanşa şi pe neaşteptate la persoanele adulte. Este posibil să dispară odată cu înaintarea în vârstă.
Cei mai cunoscuţi alergeni
La contactul cu un alergen, substanŢa percepută ca o ameninŢare determină organismul să reacŢioneaze în cele mai neplăcute moduri, începând de la reacŢiile cutanate Şi până la complicaŢii precum congestia mucoaselor respiratorii, infecŢiile locale sau chiar crize de astm.
Printre cei mai cunoscuŢi factori care pot declanŞa o alergie se numără: substanŢele vegetale (polen, ierburi, graminee etc.), părul provenit de la animalele domestice, acarienii, mucegaiul, înŢepăturile insectelor, anumite produse alimentare, medicamentele (penicilina, diferite vaccinuri), produsele cosmetice Şi detergenŢii.
Mecanismul reacţiilor alergice
Semnele de revoltă pe care organismul le semnalează sunt de fapt urmările unei reacŢii de hipersensibilitate a organismului. În contact cu anumite substanŢe, pe care corpul, dintr-un motiv sau altul, nu le mai tolerează, sunt declanŞate aceste simptome.
În mod normal, sistemul imunitar al organismul are rolul de a ne apăra împotriva invaziei substanŢelor străine Şi periculoase precum bacteriile, virusurile sau toxinele. Însă, în cazul alergiei, mecanismele de protecŢie sunt exagerate. Alergiile ne supără cu precădere primăvara, întrucât substanŢele susceptibile, praful, polenul sau puful, pot pătrunde în organism odată cu hrana sau aerul pe care îl inspirăm.
Sfatul alergologului
Primul pas pentru ameliorarea supărătoarei reacŢii alergice este identificarea substanŢei care alertează sistemul imunitar. Doar prin intermediul test