Proeuropenii şi foştii naţionalişti şi-au măsurat forţele în primele alegeri care nu au avut ca miză Kosovo.
Aproape 7 milioane de sârbi au fost aşteptaţi ieri la urne pentru a-şi exprima opţiunile la alegerile prezidenţiale, legislative, locale şi regionale (în Voivodina). La ora locală 14.00 (15.00, ora României), prezenţa la urne era de 31,47%, cu 2,96% mai mult faţă de legislativele din 2008, notează agenţia Tanjug.
În cursa prezidenţială s-au înscris 12 candidaţi. Totuşi, sondajele de opinie făcute înaintea alegerilor au arătat că bătălia se duce între preşedintele în exerciţiu, proeuropeanul Boris Tadici, şi conservatorul populist Tomislav Nikolici, fost naţionalist şi fost aliat al defunctului preşedinte Slobodan Miloşevici. Şi este pe muchie de cuţit.
Cei doi au toate şansele să se confrunte în cel de-al doilea tur al prezidenţialelor, prevăzut pentru 20 mai. Iar Tadici ar urma să-l câştige, deşi popularitatea sa este în scădere din cauza problemelor economice. În Serbia, şomajul a atins un nivel-record: 24%, iar datoria externă a ţării este de 24 de miliarde de euro, relevă BBC.
De altfel, principala temă din campania electorală a fost starea economică, subiectul Kosovo fiind surclasat pentru prima dată. Tadici, care a demisionat luna trecută, forţând astfel organizarea alegerilor generale, a mizat, în campania sa electorală, pe aderarea ţării la Uniunea Europeană. A prezentat un „plan în cinci puncte", bazat pe integrarea în UE şi pe dezvoltarea economică.
El a promis că, dacă va fi ales, Serbia va începe negocierile de aderare la blocul european înainte de sfârşitul lui 2012, cu obiectivul de a le încheia în cinci ani.
O atitudine cosmetizată
Dar şi Nikolici a afirmat că este dedicat procesului de aderare la Uniunea Europeană. Numai că declaraţiile sale sunt privite de unii cu neîncredere, având în vedere că,