Dependenţa de mediile sociale, expunerea la materiale porno, sexul neprotejat, obsesia pentru un corp „perfect“, abuzul de alcool sau droguri – sunt câteva dintre problemele adolescenţilor de azi.
Nu mai joacă şotronul în faţa blocului, ci Angry Birds pe smartphone. Nu ies la „un cico", ci la „o bere" printr-un „event" organizat pe Facebook. „Bairamul" organizat la un prieten acasă pe furiş, când părinţii erau plecaţi „la ţară", s-a transformat într-o ieşire la club unde, pentru adrenalină, alcoolul este amestecat cu diverse substanţe. Consecinţele: sex în toaleta clubului sau măcar o poză indecentă care ajunge pe telefoanele tuturor băieţilor din şcoală. Acestea sunt problemele adolescenţilor de astăzi, care pun pe jar mii de părinţi.
Este şi cazul Elenei M. (42 de ani) din Bucureşti. Fiica ei cea mică, Andreea, are 17 ani, iar în urmă cu un an a făcut un avort, după o relaţie zbuciumată cu iubitul ei, pe atunci în vârstă de 18 ani. „Până a ajuns la liceu, era o fată- model. Nu fuma, învăţa foarte bine. În clasa a IX-a nu a părut să aibă probleme de adaptare, aşa cum mi-a fost teamă, şi am crezut că am scăpat.
Chiar înainte de Paşte, anul trecut, mi-a spus însă că este însărcinată. La medic, după avort, am avut alt şoc. Mi-a zis că a rămas gravidă după ce ea şi iubitul ei au fumat marijuana şi că în fiecare weekend, când eu credeam că este la prietena ei, bătea barurile până dimineaţa, motiv pentru care era deja corigentă la trei materii. Au urmat ore de consiliere, iar acum este mai bine", a povestit Elena.
Fumatul şi alcoolul, o chestiune de modă
Potrivit unui raport UE, lansat în urmă cu câţiva ani, o adolescentă din 50 rămâne însărcinată, iar una din 23 dă viaţă unui copil. Statistica îngrijorătoare plasa România pe locul doi la mame minore şi pe trei la avorturi, după Marea Britanie şi Franţa. De asemenea, potrivit