În discursul său de duminică seara, susţinut într-o piaţă din oraşul francez Tulle, Francois Hollande, câştigătorul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor din Franţa, şi-a axat discursul pe trei teme primordiale: unitatea poporului francez, educaţia tinerilor şi o schimbare de direcţie în Europa.
"La 6 mai, francezii au ales să facă o schimbare odată ce m-au ales pe mine ca preşedinte al Republicii". Astfel şi-a început discursul socialistul Francois Hollande în piaţa catedralei Tulle, unde s-au adunat mii de susţinători.
Acesta a declarat că este conştient de îndatoririle pe care le impune funcţia de preşedinte şi a ţinut să-i adreseze un ”salut republican” lui Nicolas Sarkozy, cel care a condus Franţa timp de cinci ani. În ciuda ostilităților din timpul campaniei electorale, Hollande a fost diplomat și a spus că actualul președinte al Franței merită tot respectul poporului francez pentru munca depusă la Palatul Elysee. Aceste declarații, însă, n-au fost primite prea bine de către oamenii aflați în piață, aceștia începând să-l huiduie pe Sarkozy.
"Sunt foarte mândru că am putut reda speranţa. Simt emoţia demnităţii şi a responsabilităţii. Schimbarea pe care v-o propun începe acum", a continuat Hollande. "Voi fi preşedintele tuturor. Există o singură Franţa, o singură naţiune. Toţi vor fi egali în Republică", a mai spus acesta.
"Prea multe răni şi rupturi au dezbinat cetăţenii noştri. Asta a luat sfârşit. Cea mai importantă îndatorire a preşedintelui Republicii e să unească, să implice fiecare cetăţean în acţiunile comune", a continuat Hollande.
"Cer să fiu judecat pentru două promisiuni fundamentale: justiţia şi tineretul. Tot ce fac va trebui privit din acest punct de vedere: <
Hollande s-a arătat convins că poporul francez este capabil să treacă peste orice fel de provocare. ”To