În spatele fastului şi al decoraţiilor din acest centru de putere, se ascund fantome şi suferinţe. Ce drame s-au întâmplat aici de-a lungul timpului.
Palatul Elysée are o alură mândră, cu vestibulul său maiestuos şi saloanele de secol al XVIII-lea şi o grădină de un hectar chiar în inima Parisului. Rămâne Sfântul Graal pentru orice politician, Capitoliul unui destin politic, scrie "Le Point". Elysée e "frecventat" de mai bine de două secole de prinţi şi preşedinţi. Dar în afară de a fi centrul nevralgic al Franţei, Palatul Elysée e şi un loc al vieţii şi al morţii, martor al unor grele încercări, suferinţe şi moarte. Locul nu a adus mereu noroc celor ce i-au trecut pragul.
Drama doamnei de Pompadour
Prima dramă petrecută în palat a fost cea a doamnei de Pompadour, amanta oficială a lui Ludovic al XV-lea. În 1753, obţine acest loc şi îşi creşte aici fiica - Alexandrine. Ducesa începe să arunce cu bani pentru a construi un palat demn de statutul său. Investeşte peste 100.000 de livre în decoraţiuni şi mobile - de la lemn sculptat până la marmură, picturi de Boucher şi Van Loo, tapiţerii Gobelin, lustre de cristal de Boemia. Perdelele singure înghit 6.000 de livre. Grădina necesită şi ea investiţii mare, întrucât ducesa vrea să o transforme în cel mai frumos loc de joacă pentru copilul său: foişoare, cascade, labirint şi chiar o grotă aurită. Dar, la doar şase luni după începutul lucrărilor, fetiţa moare, iar ducesa se închide în locuinţă. E detestată de francezi, în ochii cărora este "prostituata regelui" şi nu mai iese decât rar, în trăsură complet închisă. Se îmbolnăveşte de tuberculoză şi moare în 1764. Locuinţa îi revine fratelui său, Abel de Marigny.
Napoleon şi ducele de Berry
În 1803, Palatul Elysée este vândut lui Joachim Murat, iar în 1808 - Împăratului şi devine " Elysée Napoleon". După Bătălia de la Waterloo, Napoleon se întoarce