Traian Băsescu a spus că susţine „fără rezerve“ majorarea salariilor, dar că plăţile pe care le va face Guvernul Ponta în perioada următoare nu trebuie să afecteze deficitul fondului de pensii. În caz contrar, nu va trimite Parlamentului scrisoarea de intenţie convenită cu FMI.
Partea română şi delegaţia finanţatorilor internaţionali, Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM), au stabilit, după două zile de negocieri, termenii noii scrisori de intenţie la acordul de tip preventiv.
Principalele subiecte-cheie ale negocierile au vizat majorarea salariilor bugetarilor şi înapoierea banilor reţinuţi pensionarilor. Astfel, FMI a acceptat creşterea în etape a salariilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmând să fie operată de la 1 iunie. De asemenea, pensionarii vor primi banii reţinuţi începând cu luna iunie.
„S-a majorat deficitul bugetar cu o anumită sumă suficientă pentru a acoperi cele două promisiuni făcute de USL, respectiv de premierul Victor Ponta", a declarat la finalul negocierilor Florin Georgescu, ministru desemnat al Finanţelor. El a adăugat că cele două măsuri vor fi adoptate în urma unei ordonanţe de urgenţă, până la 25 mai. Negocierile dintre autorităţile de la Bucureşti şi finanţatorii externi s-au încheiat sâmbătă cu succes, spun reprezentanţii Guvernului desemnat.
„Practic, acordul este negociat şi încheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor şi reformelor structurale, sectoriale cuprinse în acord s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectând ţinta-limită de 3% în relaţia cu Uniunea Europeană pentru acest an şi, de asemenea, respectând angajamentele faţă de FMI", a spus Georgescu.
Principiul lui Băsescu
Dacă Guvernul desemnat consideră că negocierile cu