Foto: Victor Ruiz Caballero / Reuters Recent, mai multe radiotelescoape amplasate în cel mai uscat deşert al Planetei au început să funcţioneze. În Atacama, la „umbra” vulcanului chilian Licancabur, departe de zonele suprapopulate şi poluate, astronomii studiază formarea galaxiilor.
În curând – unele voci spun că în cel mult doi ani – oamenii de ştiinţă vor avea 66 de radiotelescoape cu ajutorul cărora vor încerca să afle originile Universului şi să găsească planete care ar putea susţine viaţa ca şi pe Pământ. Reţeaua Extinsă de Antene Milimetrice din Atacama (ALMA), unul dintre cele mai mari proiecte astronomice terestre construite pe Terra, deschide o nouă etapă în astronomie, scrie presa americană. ALMA, o investiţie de peste un miliard de dolari – bani proveniţi de la Statele Unite, de la mai multe ţări europene şi de la Japonia –, detectează undele radio, permiţându-le astronomilor să studieze zonele întunecate ale Universului, cum ar fi norii de gaze din care s-au format stelele.
La începutul lui aprilie 2012, Africa de Sud şi Australia şi-au anunţat candidatura la titlul de gazdă a radiotelescopului Square Kilometre Array (SKA), destinat recepţionării radiaţiei electromagnetice. Finanţat de un consorţiu internaţional, proiectul va fi de 10.000 de ori mai rapid faţă de orice telescop de pe Planetă. Potrivit unor surse, SKA va genera suficiente informaţii cât să încarce zilnic 15 milioane de iPod-uri de 64 GB. Proiectul urmează să fie demarat în 2016 şi încheiat în 2024.
Nici Beijingul nu stă cu mâinile în sân – chinezii au început să-şi construiască propriul radiotelescop în sudul ţării, într-o depresiune carstică din provincia Guizhou. Denumită Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST), instalaţia va avea diametrul de 500 de metri şi va fi formată din 4.400 de panouri triunghiulare din aluminiu, capabile să modifice forma