Dacă la Spitalul Judeţean media prezentărilor pe zi e de 30 de pacienţi, la Spitalul de Pediatrie au ajuns, în medie, patru copii pe zi, unii dintre ei cu mai multe înţepături.
Numai la finele săptămânii trecute, la Spitalul Judeţean şi la Spitalul de Pediatrie au ajuns zeci de pacienţi înţepaţi de căpuşe. Dacă la Judeţean media prezentărilor pe zi la adulţi a fost de 30 de pacienţi, la Spitalul de Copii au fost aduşi, în medie, patru minori pe zi, unii dintre ei cu mai multe înţepături. „În ultima săptămână am avut o medie de 30 prezentări pe zi. Este mai mult ca anul trecut, este perioada în care se produce această parazitoză. Mai, iunie, iulie, acestea sunt lunile în care apare, numai că numărul prezentărilor este mult mai mare ca anul trecut”, a declarat doctor Ioana Chiţea, purtător de cuvânt Unitatea de Primiri Urgenţe Braşov. „Anul ăsta sunt exagerat de multe. Frecvenţa este cam de 5-6 până la 20 de cazuri pe zi, cele care vin la noi. Sunt multe care, probabil, şi le rup acasă sau care nici nu ştiu că au”, a adăugat doctorul Marcel Albean, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Braşov.
În cazul unei înţepături, căpuşa trebuie scoasă doar prin incizie chirurgicală, pentru a evita riscul foarte mare de infecţie care intervine atunci când capul căpuşei rămâne în piele. „Am avut cazuri în care au încercat să-şi scoată căpuşa şi a rămas capul parazitului în piele. Acela se poate infecta. De regulă, ar fi bine să nu încerce să le scoată ei, decât dacă sunt experimentaţi”, sfătuieşte populaţia Ioana Chiţea.
Până în prezent, la cele două unităţi medicale nu au fost identificate simptome ale maladiei Lyme, dar medicii sunt în gardă. „Noi nu avem cazuri. Oricum, se încearcă un tratament preventiv. Acum avem un protocol stabilit cu Spitalul de Boli Infecţioase, ca să trimitem pacienţii şi acolo, iar lucrurile sunt mai clare. Important