Senatorul Mircea Diaconu, nominalizat de premierul desemnat Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Culturii, a primit, luni, în unanimitate, avizul favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Mircea Diaconu a fost avizat favorabil de comisiile pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor şi Comisia pentru relaţia cu UNESCO. El a primit votul favorabil din partea a 26 de parlamentari, neînregistrându-se niciun vot "împotrivă" şi nicio abţinere.
Pe de altă parte, nu toţi membrii celor trei comisii prezenţi la audiere şi-au exprimat votul. Deputatul PDL Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, nu a votat nici "pentru", nici "împotrivă" şi nici nu s-a abţinut, după ce i-a pus o serie de întrebări lui Diaconu, fără a primi răspunsuri punctuale.
După avizarea sa de comisiile de cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Senat şi Camera Deputaţilor şi de Comisia pentru relaţia cu UNESCO, Mircea Diaconu a declarat că domeniul culturii este vast şi "nu-l poţi deţine într-o secundă", chiar dacă el are experienţă în patru-cinci arte.
Totodată, Mircea Diaconu a spus că şi-a pregătit "un caiet de treburi", cu care a fost prezent, de altfel, şi la audiere.
Diaconu a spus că a completat deja prima pagină din caiet cu sugestiile şi comentariile deputaţilor, senatorilor şi ale unor foşti miniştri ai Culturii.
Totodată, el a spus că şi-a propus ca, în timpul acestui ministeriat, care va avea o durată de circa şase luni, să umple acest caiet cu treburi făcute.
"Sunt lucruri urâte, groaznice în cultură. Cultura e Cenuşăreasa oricărui guvern", a mai spus Mircea Diaconu. El a precizat, însă, că domeniul culturii poate ajuta oamenii, dacă vor să fie competitivi.
"Trebuie să schimbăm mentalităţile", a mai spus Diaconu.
Întrebat care este situaţia sa privind incompatibilitatea, Mirce