Fonduri europene
Planul de guvernare al executivului Ponta nu pune pe hârtie nicio măsură concretă pe termen scurt pentru a frâna dezastrul din domeniul fondurilor europene, unde înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene nu a adus nicio îmbunătăţire. În timp ce România se află sub riscul de a avea linii de finanţare de miliarde de euro suspendate în urma neregulilor, Guvernul Ponta se mulţumeşte să promită că va "creşte substanţial gradul de absorbţie până la sfârşitul anului".
Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, continuă astfel şi sub guvernarea USL să conducă un minister care nu are în subordine nicio altă instituţie implicată în aducerea în economie a banilor europeni.
Noul executiv nu vine cu nicio măsură care să schimbe din temelii sistemul de atragere a banilor europeni în economie, deşi atât indicatorii economici, cât şi bugetul de anul acesta au fost construiţi pe baza estimării că până în decembrie vor intra în economie 3,5 mld. euro din banii europeni. Realitatea din teren arată însă că ţinta pusă pe tapet de ultimele două guvernări este nerealistă, în contextul în care în primii cinci ani de luat bani europeni în economie au intrat 1,3 miliarde de euro, numai 6,5% din banii puşi la dispoziţie de Bruxelles în intervalul 2007-2013.
USL nu are un plan concret nici în privinţa programelor pe fonduri UE pentru Transport şi Mediu - linii de finanţare prin care România are disponibile 10 miliarde de euro pentru investiţii.
Fonduri europene
Planul de guvernare al executivului Ponta nu pune pe hârtie nicio măsură concretă pe termen scurt pentru a frâna dezastrul din domeniul fondurilor europene, unde înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene nu a adus nicio îmbunătăţire. În timp ce România se află sub riscul de a avea linii de finanţare de miliarde de euro suspendate în urma