Dupa 18 ani in care a trecut prin tot ce inseamna o multinationala, de la fabrici noi, lansari de produse, responsabilitate sociala, Daniel Catanas a lansat in iarna anului trecut o afacere cu cafenele mobile, adica vinde cafea, apa, sucuri sau cappuccino cu ajutorul unei biciclete cu trei roti (coffee-bike). Deocamdata, are o singura astfel de bicicleta, insa din iunie mai vrea sa aduca inca trei, ceea ce i-ar putea genera un business de circa jumatate de milion de euro pe an.
A renuntat la functie de CEO al Wienerberger Romania, dupa 14 ani in care a condus filiala locala a companiei austriece care este cel mai important jucator mondial in industria productiei de caramizi.
“Au fost mult prea multi ani de multinationala (n.red. managerul a mai lucrat patru ani si pentru furnizorul de produse de asamblare Wurth), iar in 18 ani am trecut prin tot ce se putea trece intr-o multinationala, spune Catanas.
Desi afacerea a lansat-o abia la finalul anului trecut, se gandea inca din 2009 sa renunte la functia detinuta pentru antreprenoriat. Pentru ca, spre deosebire de perioada 2000-2008 cand constructiile erau printre domeniile cu cresterile cele mai mari, de la inceputul crizei constructiile au fost printre “fruntase” in topul scaderilor. Iar criza a adus odata cu ea si schimbari de mentalitati, de comportament.
“Oamenii au devenit mai precauti, mai defensivi. Daca inainte se mergea pe motto-ul ca orice greseala este un pas inainte pentru ca invatam ceva, iar toleranta era alta, in ultimii ani lucrurile s-au schimbat foarte mult si nu s-au schimbat in bine. Lumea a devenit extrem de ingrijorata, inflexbila, se dorea foarte mult sa se controleze din Viena. Erau foarte multe rapoarte, iar rapoartele sunt necesare, dar la un moment dat cand sunt in exces nu mai ajuta. Era prea multa concentrare pe ce se intampla in interiorul companiei si pierde