Doar 10% din legumele şi fructele care se vând la tarabe în Bucureşti sunt fiscalizate, iar majoritatea celor care vând în pieţe nu sunt producători agricoli, a declarat fostul ministru al agriculturii Stelian Fuia (44 de ani) la emisiunea "După 20 de ani", difuzată ieri la Pro TV.
El a adăugat că şi pentru legumele şi fructele din import evaziunea ajunge la 80%. "Toate controalele se fac la intrarea în Uniunea Europeană şi cei care fac controalele sunt grănicerii din Bulgaria. După aceea intră pe piaţa europeană şi marfa circulă liberă în comerţul intracomunitar", a spus Fuia.
Estimarea făcută de Stelian Fuia în privinţa evaziunii fiscale în comerţul cu legume şi fructe este surprinzătoare în condiţiile în care foştii şefi de la Agricultură s-au ferit să înainteze cifre în acest sens. Agricultura, un domeniu unde anul trecut s-au învârtit 19 mld. euro, este unul dintre domeniile cele mai afectate de evaziunea fiscală. Anul trecut în România au intrat fructe şi legume produse în afara Uniunii Europene în valoare totală de 65 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. Per total, importurile de produse agroalimentare din afara UE s-au ridicat la 900 mil. euro.
Fuia a mai spus că cei care vin în pieţele agroalimentare în mare parte nu sunt producători, dar au un act emis de o primărie în acest sens. "Problema pleacă tot din primării, pentru că primăriile dau certificate de producător. Primăriile au două pârghii: au pieţele în administrare şi ele dau tarabele, ele închiriază tarabele; pe de altă parte, cei care închiriază tarabele ar trebui să fie producători agricoli, şi ei vin cu certificat de producător. Rămâne de văzut la primăria de unde vine producătorul cât de producător este acel individ sau este doar un intermediar." La rândul său, Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume şi Fructe Matca, prezen