Aproape 40 de jurnalişti s-au întrecut, ieri, în concursul de tir rezervat "condeierilor" din mass-media organizat de Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) cu ocazia celebrării a 22 de ani de existenţă a instituţiei care asigură cei mai buni "gardieni ai aleşilor" din România. Sursa: Madalin PribuSursa: Madalin Pribu
1 /.
Foarte mulţi dintre reprezentanţii mass-media prezenţi, ieri, la "Cupa SPP 2012" au făcut cunoştinţă cu baza de antrenament a SPP-iştilor situată în localitatea ilfoveană Popeşti-Leordeni. "Locul secret" unde se antrenează cei care asigură paza demnitarilor români şi străini a fost gazda unei întreceri în care gazetarii au înlocuit hârtia de scris cu cea de pe ţinte. Cei mai pricepuţi în ochirea "adversarilor" de celuloză au fost Ramona Alexandrescu - Radio România Actualităţi şi Dumitru Angelescu - Libertatea. Cei mai "miloşi" cu ţintele au primit premii de consolare. A fost aleasă şi "Miss Pistol", votată de bărbaţii din mass-media.
Organizatorii au introdus şi un element de culoare, inedit: trageri din maşini aflate în mers. La acest procedeu, tipic pentru instrucţa angajaţilor SPP, nu s-a tras, însă, cu muniţie "de război". S-au folosit pistoale de antrenament cu muniţie cu vopsea.
SPP la 22 de ani - unitatea care pregăteşte ofiţeri pentru ONU
Primii paşi în crearea Serviciului de Protecţie şi Pază au fost făcuţi în data de 07 mai 1990, când a fost promulgat Decretul nr. 204 al Consiliului Provizoriu de Unitate Naţională, care a hotărât înfiinţarea Unităţii Speciale de Pază şi Protocol (USPP) în subordinea Ministerului Apărării.
În anul 1998 a fost promulgată şi legea proprie de organizare şi funcţionare a Serviciul de Protecţie şi Pază. Timp de peste două decenii, Serviciul de Protecţie şi Pază a parcurs un proces permanent de modernizare şi profesionalizare, încercând să păstreze ritmul de dezvoltare al societăţii