Faptul ca prea mult zahar dauneaza sanatatii este deja foarte cunoscut, fiind simplu macar din punct de vedere teoretic sa il eviti, insa, lucrurile se complica atunci cand vine vorba de alegerea unui indulcitor relativ sigur, mai ales ca apar diverse descoperiri inspaimantatoare.
Spre exemplu, un studiu dat publicitatii in 2010 a scos la iveala faptul ca fructoza, un zahar gasit in agave, miere, siropul de porumb si, in cantitati mai mici, in fructe, hraneste anumite tipuri de celule canceroase.
Acesta, insa, nu este un motiv sa renunti la miere sau la fructe, dar este bine sa stii care sunt indulcitorii cei mai buni pentru sanatatea ta, ca si pe cei aflati la polul opus. Ridale te ghideaza in acest sens.
A. Indulcitorii rai
1. Aspartamul
Aspartamul este un indulcitor chimic comun, folosit in bauturile acidulate light si in alimentele cu un continut caloric redus, dar unii oameni se aleg cu dureri de cap sau o stare generala proasta dupa ce consuma un produs care contine aceasta substanta.
Un studiu a descoperit ca, atunci cand este amestecat cu un colorant popular, aspartamul devine toxic pentru celulele nervoase. In plus, consumarea a doua bauturi acidulate light pe zi poate duce la o crestere cu 500% mai mare a circumferintei taliei. Iar un alt studiu a aratat ca aspartamul este descompus si in formaldehida, o substanta care este cunoscuta ca fiind cancerigena.
2. Nectarul de agave
Multe nectare de agave contin 70-90% fructoza, mai mult si decat siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza, iar mai grav este faptul ca acest nectar a fost comercializat ca un indulcitor sanatos. Chiar daca acesta nu provoaca o crestere brusca a glicemiei, fructoza din el se duce direct la ficat, unde este transformata intr-o forma de grasime din sange cunoscuta sub denumirea de triglic