Vladimir Putin a revenit ieri la Kremlin pentru al treilea mandat de președinte, oferindu-i fotoliul de premier lui Dmitri Medvedev. Experții anticipează că, după această rocadă, Rusia va încerca să-și recâștige puterea regională.
Un studiu realizat de Asociaţia pentru Politică Externă prognozează că, de acum încolo, Moscova va fi mult mai incisivă în apărarea intereselor sale în Ucraina și Republica Moldova. Prin propunerea cu privire la crearea Uniunii Euroasiatice, Vladimir Putin a transmis deja un semnal clar despre intenţiile sale nu doar statelor CSI, dar mai ales Uniunii Europene. Kremlinul va face totul pentru a menţine situaţia actuală în Transnistria, iar șantajele energetice şi comerciale vor atârna deasupra Chişinăului ca sabia lui Damocles. Cât de pregătită este ţara noastră să facă faţă acestei ofensive și care este viitorul relaţiilor moldo-ruse ne vorbesc câţiva analiști și politicieni de la Chișinău.
IGOR CORMAN, preşedintele Comisiei Politică Externă din Parlament:
Rusia a fost, este şi va rămâne un partener foarte important pentru ţările din regiune, iar pentru noi - mai ales din perspectiva conflictului transnistrean, care nu tocmai ne facilitează relaţiile bilaterale. De aceea trebuie să păstrăm o atmosferă normală, să acţionăm cu demnitate, dar şi cu inteligenţă.
Putin nu e un conducător necunoscut. Cum se va comporta de această dată este o întrebare. Sunt posibile două scenarii. Dacă el va încerca să readucă puterea Rusiei, nu va fi prea bine pentru noi. Pe de altă parte, Rusia are nevoie de modernizare. Dacă Putin se va concentra pe reformele interne, va recurge la tehnologiile europene şi va avea nevoie de UE în calitate de partener, şi nu de oponent.
VICTOR CHIRILĂ, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă:
AIE încearcă să construiască un parteneriat strategic cu Rusia, care înseamnă, în vizi