Ministrul desemnat al Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, a declarat luni, la audierile din comisiile parlamentare reunite, că o variantă pentru privatizarea TAROM ar fi vânzarea integrală a companiei, iar pentru CFR Marfă trecerea în proprietate privată să fie amânată, scrie Mediafax.
"Cred că ar fi mai interesant de vândut în totalitate TAROM şi să mai aşteptăm cu CFR Marfă. Poate că preţul de piaţă nu e cel mai bun şi nici procentul de 50% cel mai indicat, dar consultantul va aplica testul investitorului privat. Dacă acest test este corespunzător vom continu procesul de privatizare, iar dacă nu procesul va trebui regândit", a spus Silaghi.
Statul deţine integral TAROM şi vizează listarea operatorului la bursă, cu un pachet de 20% din acţiuni, obligaţie asumată faţă de FMI.
În septembrie 2011 CFR Marfă figura în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI în grupul primelor nouă companii unde va fi angajat management privat, cu perspectiva vânzării unui pachet de 20% din acţiuni.
Câteva săptămâni mai târziu, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis vânzarea a peste 50% din acţiuni, preşedintele Traian Băsescu afirmând că CFR Marfă a fost "profund căpuşată" prin serviciile care i s-au prestat şi că singura metodă de diminuare a vulnerabilităţii companiilor de stat este privatizarea.
Ulterior, Guvernul şi FMI au convenit ca CFR Marfă să fie scoasă de pe lista companiilor cu management privat şi vândută unui investitor strategic, într-un proces care să fie încheiat până la sfârşitul lunii octombrie 2012 şi în care să poată fi implicate BERD şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale.
Astfel, conform calendarului, statul va publica prospectul de vânzare a acţiunilor până la jumătatea lunii iunie şi va încheia privatizarea până la sfârşitul lunii octombrie.
Întrebat vineri dacă Cabinetul Ponta va stopa