Anual, tutunul cauzează moartea a peste 6 milioane de oameni dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători. Dacă situaţia rămâne la acest nivel, peste 8 milioane de oameni ar putea muri în întreaga lume, până în 2030, avertizează specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de îmbolnavire cauzate de fumat şi pentru a încuraja renunţarea la dependenţa de fumat, Institutul “Marius Nasta”, coordonator al Programului Naţional Stop Fumat, declară „mai luna renunţării la fumat”.
Peste 50% dintre românii înscrişi în Program au renunţat la viciu
Toţi cei care se înscriu în program în luna mai beneficiază de tratament şi consiliere psihologică gratuite. Primul pas este accesarea site-ului www.stopfumat.eu sau apelarea Tel Verde Stop Fumat 0800878673.
Mai mult, pe 31 mai, începând cu ora 17.30, la Universitate, va avea loc un Manifest al celor care au renunţat la fumat, susţinut de cei care au reuşit să nu mai consume tutun, cu ajutorul Programului.
“Peste 70. 000 de români şi-au dorit din tot sufletul să renunte la dependenţa de tutun şi s-au înscris în Program din 2007 până acum. În medie, mai mult de 50% nu au mai fumat la sfârşitului tratamentului şi consilierii psihologice de specialitate. Prin Programul Naţional Stop Fumat, ne dorim să întindem o mână celor care îşi doresccu adevărat să renunţe la tutun. De aceea am decis să facem din luna mai momentul în care decizia multor români de a renunţa la fumat poate deveni un fapt”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, Coordonatorul Programului National Stop Fumat şi expert pentru controlul tutunului la OMS.
La nivel mondial, o persoană moare la fiecare 6 secunde din cauza fumatului. Ponderea deceselor atribuite tutunului este mai mare în rândul bărbaţilor decât în rândul femeilor dar acestea “recuperează” rapid, mai ales în cazul