Anual, în perioada 15 mai-15 iunie, în regiunea învecinată cu Muntele Athos, se desfăşoară "Mount Athos Area Gourmet". Din această serie a făcut parte şi evenimentul gastronomic, în cadrul căruia, cel mai cunoscut bucătar al celor 22 de mânăstiri ortodoxe de la Muntele Athos, călugărul Epifanios Mylopotaminos, a gătit pentru români, în bucătăria unui hotel de lux din Bucureşti.
Călugărul Epifanios, aflat de 38 de ani la Athos, este stareţul chiliei Mylopotamos, care aparţine celei mai vechi mânăstiri din Munte - Marea Lavra. În 2010 a publicat singura carte de bucate a Muntelui Sfânt, tradusă deja în rusă, engleză şi germană şi aflată în curs de editare în limba română.
Despre cum a ajuns cel mai cunoscut bucătar al celor 22 de mânăstiri ortodoxe de la Muntele Athos, ne-a povestit chiar călugărul: "Am devenit călugar în 1973. Timp de 17 ani am trăit într-o mare mânăstire, Sf Pavel, unde alături de monahi mai vechi, am învăţat tainele gastronomiei. În anul 1989 am plecat de la Muntele Athos, în Egipt, la mânăstirea Sfânta Ecaterina de pe muntele Sinai. În 1990 m-am întors la Muntele Athos şi am decis să-mi continui viaţa de monah la aşezământul Sf Eustatie (Mylopotamos), metoc al Mânăstirii Marea Lavra. Acolo am avut şansa să învăţ melosul bizantin de la monahi aghiopavliţi mai vechi, devenind un bun psalt şi dedicându-mă, în acelaşi timp, diaconiei de bucătar. La Mylopotamos, alături de părintele Ioachim, mi-am asumat datoria de a restaura chilia istorică dându-i o nouă viaţă. În acelaşi timp, respectând tradiţia seculară a locului, am sădit viţă de vie şi am ridicat un atelier pentru producerea vinului", povesteşte Mylopotamos. În prezent, la Mylopotamos se produc cinci soiuri de vin, pe care călugărul le-a adus la Bucureşti pentru a înnobila cina preparată după reţetele autentice din gastronomia Muntelui Athos, cină compusă din: supă de caracatiţă