Managerul britanic de fond Hugh Hendry spune că în următorul val de criză economia Chinei va fi mai afectată decât statele dezvoltate
Balonul imobiliar şi dezechilibrele acumulate fac vulnerabilă o economie dependentă de exporturi
"Considerăm că SUA nu vor ceda Chinei supremaţia economică globală"
Dacă majoritatea investitorilor din pieţele financiare internaţionale mizează pe creşterea în continuare a economiei Chinei şi pe o preluare a ştafetei de primă putere economică a acestei ţări de la SUA, Hugh Hendry, manager la fondul de hedging Eclectica, face opinie separată. El crede că în economia chineză s-au acumulat dezechilibre importante, iar următorul val de criză va afecta această ţară chiar mai mult decât statele dezvoltate.
"Considerăm că SUA nu vor ceda Chinei supremaţia economică globală. Este aproape un consens acela că, în actuala decadă, China va înlocui America. Noi nu credem acest lucru", spune investitorul scoţian într-o scrisoare adresată recent clienţilor şi preluată de publicaţia online Zero Hedge. Argumentul principal este dependenţa ridicată de exporturi a economiei Chinei, dar şi impactul pe care spargerea balonului imobiliar rezultat din politicile greşite ale autorităţilor de la Beijing o va avea asupra acestei economii.
Hendry anticipează un nou val de criză, datorită dezechilibrelor acumulate în pieţele valutare: "Vedem economia globală grotesc distorsionată de prezenţa ratelor de schimb fixe a căror dislocare va crea o anarhie financiară aşa cum s-a întâmplat în anii ‘20 şi în anii ‘30." Astfel, dacă acum majoritatea investitorilor şi analiştilor se întreabă dacă Grecia are o economie suficient de puternică pentru a funcţiona în zona euro, în curând vor fi tot mai mulţi aceia care îşi vor pune problema dacă, în continuare, China va fi capabilă să menţină legătura yuan-ului cu dolarul american.
Criza a