Reprezentantul României la FMI a anticipat posibilitatea creşterii salariilor. Reducerea CAS sau TVA mai aşteaptă. FLEXIBILITATE
Mihai Tănăsescu spune că FMI va accepta mărirea țintei de deficit, atâta timp cât nu depășește 3% din PIB
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a acordat "Evenimentului zilei" şi revistei "Capital" un interviu în exclusivitate despre perspectivele economice în următoarea perioadă.
Evenimentul zilei: Deficitul bugetar pe primul trimestru s-a încadrat în ţinta convenită cu FMI. Ar fi fost posibil acest lucru dacă nu s-ar fi decalat termenul de plată a impozitului pe profit din aprilie în martie?
Mihai Tănăsescu: Acea decalare a ajutat la atingerea ţintei, dar trebuie luată în calcul întreaga execuţie bugetară. Eforturile care au fost făcute, chiar în condiţiile vremii nefavorabile, au permis încadrarea în această ţintă a deficitului.
Este suficient de bună situaţia încasărilor pentru a permite majorarea salariilor bugetarilor?
Situaţia veniturilor arată un trend crescător şi, sigur, decizia reîntregirii salariilor este a noului Guvern. În funcţie de această decizie, cred că există posibilităţi mari de găsire a unor resurse pentru reîntregirea salariilor.
Fără a creşte deficitul bugetar pe 2012 de la actuala ţintă de 1,9% din PIB?
Angajamentul României în momentul de faţă este unul ferm, de a atinge un deficit fiscal la sfârşitul anului de sub 3% din PIB în termeni ESA. Acesta este punctul de referinţă. Cred că, prin programul de guvernare, prin măsurile care vor fi anunţate, se va respecta acest angajament.
FMI va fi deci de acord cu un deficit mai mare de 1,9%, cât timp nu depăşeşte 3% din PIB?
Trebuie să privim într-o dinamică măsurile care vor fi luate acum. Trebuie să fie măsuri sustenabile, care, pe