Elena David, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Criogenie şi Tehnologii Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea, a fost premiată la Salonul de inventică de la Geneva (Elveţia) pentru o idee eco: energie din gunoi.
Obţinerea unui înlocuitor al gazului natural, din deşeuri solide, ca sursă de energie, este una dintre invenţiile care au fost apreciate la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, desfăşurat recent.
Brevetul Elenei David, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Criogenie şi Tehnologii Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea, a fost selectat din cele peste 1.000 de lucrări ştiinţifice prezentate de cercetători din 46 de ţări şi a primit unul dintre cele trei mari premii ale salonului: premiul Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală (OMPI) pentru cel mai bun inventator-femeie.
Modestie
Pe platforma industrială a Râmnicului, greu de găsit printre străduţe întortocheate care adesea traversează căile ferate uzinale ale combinatului Oltchim, se află actualul ICSI, fostă „Uzină G", cum era cunoscută pe vremuri.
Într-o sală de conferinţe, din imediata vecinătate a cabinetului ocupat de directorul institutului, o femeie îmbrăcată în alb, doctor Elena David (58 de ani), alături de şeful institutului, doctor în fizică Ioan Ştefănescu, şi purtătorul de cuvânt al ICSIT, economistul Cornel Chiriac, începem dialogul. „Găsiţi aici, în linii mari, în ce constă invenţia mea.
Să nu uitaţi să spuneţi că, dacă eu sunt autorul, coautori sunt domnii Ioan Ştefănescu, directorul institutului, şi inginerul mecanic Adrian Armeanu", spune cu o vocea firească, lipsită de orice emfază, doctorul Elena David.
Deşeurile şi apa de la canalizare, materie primă
Invenţia pe care a prezentat-o cercetătorul Elena David vizează obţinerea unui înlocuitor al gazului natural, denumit şi „gaz