Alegerile care au avut loc duminică în trei state europene aflate în situații economice diferite (Franța, Germania și Grecia) și care au avut loc la nivele politice diferite (prezidențiale, regionale și parlamentare) au avut un mesaj comun din partea electoratului, susține Mohamed El-Erian, directorul executiv al PIMCO: „suntem furioși și nu vom mai accepta această situație!”
Mulți cetățeni doresc o alternativă la clasa politică actuală însă aceștia sunt departe de a se pune de acord asupra naturii acesteia, consideră El-Erian, în cadrul unui editorial publicat pe CNBC.com. Drept rezultat, realitățile politice vor avea ca rezultat o și mai mare complicare a situației economice și financiare din Europa, cea mai mare regiune economică mondială.
Nemulțumire față de cei aflați la putere
În primul rând, alegerile arată o nemulțumire generală față de persoanele și partidele aflate la putere. Sarkozy a fost aruncat pe ușa din dos iar, în Grecia, exit-poll-urile arată că principalele două partide dominante (socialiștii PASOK și „Noua Democrație” de centru dreapta) nu au reușit să câștige, împreună, nici 50%. Chiar și în Germania, în cadrul alegerilor regionale coaliția de guvernământ pare să fi suferit un nou eșec.
Directorul executiv al PIMCO, fond de investiții care gestionează 1.300 de miliarde de dolari, observă, totodată, că nemulțumirea față de partidele centriste a avut drept rezultat creșterea partidelor extremiste. Partidul Piraților, a obținut 8% în alegerile regionale din Schleswig-Holstein, fiind, astfel, reprezentat în al treilea parlament regional, după succesele din Saarland și Berlin.
Ascensiunea Marinei Le Pen, candidatul Frontului Național din Franța, care a obținut cel mai bun rezultat din istoria acestui partid, mai mult ca sigur se va reflecta și într-o performanță similară la alegerile parlamentare din iunie. Ia