Salariile bugetarilor vor creste, intr-o prima faza, cu numai 8%, fata de 16% cat spera premierul Victor Ponta, si asta in conditiile in care FMI a invocat tinta de deficit bugetar asumata in acordul de finantare de tip preventiv. Potrivit expertilor, rezultatul negocierilor arata de cine este guvernata, cu adevarat, Romania.
Guvernul condus de Victor Ponta a fost investit, luni, de Parlament, cu 284 de voturi "pentru" si 92 de voturi "impotriva", conform rezultatului anuntat oficial in plen. Dar cata putere are acest executiv?
"Adevaratul premier al Romaniei este Jeffrey Franks, seful misiunii FMI", declara, recent, analistul economic Ilie Serbanescu.
"Chiar daca Victor Ponta ar vrea sa schimbe multe lucruri, va avea nevoie de girul FMI, iar sansele ca Fondul sa largeasca cureaua austeritatii sunt foarte reduse. Ca sa stimulezi economia ai nevoie de masuri curajoase, de stimuli fiscali, nu de pseudo-reforme structurale", spune Serbanescu.
Potrivit economistului Cristian Dinulescu, acordul cu Fondul Monetar Internationa este ca un mar otravit.
"De voie, de nevoie, l-am inghitit in anii trecuti iar acum incepe sa ne sufoce", afirma acesta. De ce ? "FMI-ul este ca un contabil care stie una si buna – trebuie taiate cheltuielile, indiferent prin ce metoda si vandut tot, de la proprietatile imobiliare la firmele cu capital de stat. Totul pentru a aduce deficitul bugetar intr-o tinta care nu iti va permite sa te dezvolti, cel mult sa supravietuiesti", a declarat acesta.
Potrivit analistului, noul guvern nu are prea multe optiuni in fata FMI. "Daca nu e de acord cu conditiile lor, acordul cade, iar credibilitatea Romaniei se va face praf. Efecte? Leul se va duce si mai mult in jos, costul de risc al tarii va creste iar electoral USL va pierde foarte mult. Asa ca Ponta n-are alta solutie, pentru moment, deca