"Sunt extrem de variati corespunzand multitudinii de agenti din mediu care agreseaza organismul sau prezentei altor afectiuni: cardiace, pulmonare, diabet", scrie specialistul oftalmolog, dr. Irina Velcea. "Daca prezentati unul din urmatoarele simptome inseamna ca puteti avea o problema oculara si trebuie sa va adresati medicului oftalmolog: ochi rosu, senzatie de corp strain, durere, intepaturi, sau mancarimi la nivelul ochiului, hiperlacrimare sau dimpotriva, senzatie de ochi uscat, sensibilitate la lumina (fotofobie), scaderea temporara sau permanenta a vederii a unuia sau ambilor ochi, vedere dubla, deviatia unuia sau ambilor ochi (strabism), existenta unei inflamatii sau alergii la nivelul pleoapelor".
De asemenea, pacientii care sufera de alte afectiuni sau folosesc medicamente care in timp pot determina afectarea ochiului trebuie sa mearga periodic la control oftalmologic.
Dintre factorii externi cel mai frecvent intalniti sunt:
1. Privitul indelungat la monitorul computerului sau televizor – tulburarile de vedere pot aparea in timpul sau dupa munca la calculator. Aditional, pacientul mai poate prezenta dureri de cap, senzatie de corp strain, ochi uscat sau rosu, dureri de spate.
Daca aceste simptome apar:verificati vederea pentru a detecta orice afectiune ascunsa. Cand este necesar: ochelari, lentile de contact.faceti pauzeverificati iluminarea pe monitor sau in cameradaca apare senzatia de ochi uscat este recomandat sa folositi lacrimi artificialerestrictionati timpul pe care copilul dumneavoastra il petrece in mod continuu la calculator. Copiii sunt foarte adaptabili, ei frecvent ignorand problemele care apar (de ex. pot juca jocuri video ore in sir, fara pauze). Adesea, copii accepta vederea in ceata data de miopie, hipermetropie sau astigmatism considerand ca toate persoanele din jur vad la fel.
2. Lumina – prea multa