Romania traieste de ani buni intr-o atmosfera de violenta politica generalizata, in care dialogul sau compromisul nu exista, iar adversarii politici vor sa se anihileze intre ei, de aceea imperativul ar trebui sa fie oprirea spiralei violentei politice, crede analistul Dan Dungaciu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane a vorbit despre contextul caderii Guvernului Ungureanu si "spectacolul jalnic" oferit de politicienii romani care au trecut dintr-o tabara in alta, lucru de neimaginat intr-o alta tara europeana, in care "unora nici nu le-ar fi trecut prin minte sa faca asta, iar altora nu le-ar fi trecut prin minte sa ii primeasca".
Dan Dungaciu atrage atentia ca "principalul adversar al actualelor guverne este criza economica si incertitudinea profunda din acest punct de vedere, nu adversarii politici ideologici", de aceea Romania ar trebui sa fie mult mai preocupata de proiecte politice care sa raspunda la o serie de provocari europene.
El crede ca modul in care vor relationa pe teme de politica externa viitorul premier, viitorul ministru de Externe si presedintele Traian Basescu va fi "unul dintre indicatorii cei mai buni" in ceea ce priveste atmosfera si sansele viitoarei guvernari.
In interviul acordat Ziare.com, prof.univ. Dan Dungaciu a vorbit si despre neasteptata nominalizare a lui Andrei Marga la Ministerul de Externe, prioritatile noului guvern in relatiile externe, inclusiv subiectele "fierbinti" - Tratatul Fiscal si Spatiul Schengen -, efectul alegerilor din Franta asupra Romaniei, dar si despre posibilitatea ca viitorul sef al diplomatiei romane sa abordeze "compact" relatiile cu R.Moldova si Rusia.
Cum este perceputa peste hotare caderea celui de-al doilea guvern in Romania, in doar 3 luni?
Nu au