”La Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu sunt cele mai mari riscuri de dezangajare. E adevărat, sumele sunt foarte mari, importante. Cu excepţia a 10-12 proiecte majore, lansate cu ceva ani în urmă, la toate celelalte rata de implementare este între 0 şi 5%. Este clar că multe dintre administraţiile locale sunt incapabile sau puţin capabile să implementeze aceste proiecte majore, care depăşesc uneori 50 de milioane, 100 de milioane sau mai mult”, a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene în faţa comisiilor reunite de afaceri europene ale Parlamentului, pentru păstrarea portofoliului şi în viitorul Cabinet Ponta, anunță Agerpres.
Acesta a primit avizul favorabil, în unanimitate.
El a precizat că vor fi constituite grupuri de lucru speciale care vor descinde în teritoriu pentru a ajuta autorităţile locale să implementeze proiectele europene, însă în paralel vor fi retrase finanţările pentru multe proiecte europene care stagnează.
”Vom veni cu o iniţiativă care presupune crearea unor grupuri de lucru menite să se ducă la faţa locului, să-i ajute pe beneficiari, administraţiile locale, pentru că este clar că în momentul de faţă va trebui în următoarele luni să facem o evaluare - care proiecte mai au o şansă să fie realizate şi care nu - şi, din păcate, pe zona mediului va fi un număr important de proiecte unde va trebuie să luăm decizia de retragere a finanţărilor. Printr-o asemenea decizie vom evita pierderea fondurilor respective şi va trebui să găsim soluţii privind ceea ce facem cu proiectele respective”, a explicat Leonard Orban.
Un alt program operaţional sectorial cu probleme majore este POSDRU (Dezvoltarea Resurselor Umane), pentru care Comisia Europeană face verificări.
”Problema care rămâne în continuare de discutat este cea legată de POSDRU, unde rapoartele misiunilor de audit ale Comisiei vor decide car