Daniel Chiţoiu, propunerea guvernului Ponta pentru fotoliul de ministru al economiei, a spus la finalul săptămânii trecute, în urma discuţiilor de la BNR cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene, că în maxim zece zile va renegocia contractele cu "băieţii deştepţi", acea categorie de firme care de zece ani au priza cuplată la curentul ieftin al Hidroelectrica şi care în ciuda declaraţiilor politice acide au fost de neclintit.
Declaraţia lui Chiţoiu, PNL, vine chiar şi în contextul în care posibilul viitor ministru al economiei nici măcar nu a văzut vreo filă din cele mai controversate contracte din energie românească.
Bilanţul celor zece zile înseamnă mai bine de 2,2 milioane de euro care ocolesc din nou vistieria Hidroelectrica şi care se adaugă celor 1,5 miliarde de euro care oricum au trecut pe lângă companie în cei zece ani în care cel mai mare producător de energie din România şi-a vândut cea mai mare parte a producţiei pe contracte directe, la preţuri mai mici faţă de cele din piaţă, către firme precum Energy Holding. În acest timp, statul se chinuie să atragă investitori în hidrocentrala de un miliard de euro Tarniţa-Lăpuşteşti, proiect strategic pentru sistemul energetic local.
De exemplu, dacă într-un an cu un debit normal, Hidroelectrica produce circa 17 TWh, rezultă că media zilnică ar fi unde la circa 46.600 MWh. Cum 70% din această producţie merge pe contracte directe, rezultă că aceste firme primesc zilnic circa 33.000 MWh. Cele mai recente date furnizate de managementul Hidroelectrica arată că negocierile cu firmele care cumpără direct energia hidro s-au purtat pentru creşterea preţurilor cu până la 25%, până la un nivel de circa 160 de lei pe MWh. Cum negocierile încă nu s-au finalizat, în acest moment clienţii Hidroelectrica iau energia la un preţ mediu de circa 130 de lei. Astfel, diferenţa de bani, de 30 de lei pe fiecare MW