Ceremonia de predare a puterii între preşedintele ales Francois Hollande şi şeful statului în exerciţiu, Nicolas Sarkozy, a fost fixată de comun acord pentru marţi 15 mai, a anunţat luni Palatul Elysee, citat de AFP.
Această dată a fost stabilită între secretarul general al Preşedinţiei Republicii, Xavier Musca, şi directorul de campanie al lui Francois Hollande, deputatul Pierre Moscovici, a precizat sursa citată.
Hollande va participa marţi alături de şeful statului la ceremoniile cu ocazia victoriei de la 8 mai 1945.
Fără perioadă de graţie
Sub supravegherea pieţelor şi fără a putea spera la o perioadă de graţie, preşedintele ales al Franţei s-a apucat deja de luni să lucreze la formarea Guvernului şi pregătirea discuţiilor – apreciate de observatori drept dificile – cu Germania, referitoare la creşterea economică în Europa. Nu de alta, dar alegerile legislative din Grecia, desfăşurate duminică, în acelaşi timp cu cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale franceze, lasă să planeze riscul unei ţări de neguvernat la Atena.
Întâlnirea cu Merkel, primul test
Noul preşedinte trebuie să pregătească cu grijă întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel. Ea se anunţă delicată, pentru că liderul german a pus condiţii încă de luni, afirmând că nu se pune problema să renegocieze tratatul bugetar european. Doamna Merkel l-a cam ignorat pe Hollande în timpul campaniei electorale. Acum afirmă că-l va primi „cu braţele deschise” la Berlin.
În Germania, Financial Times Deutschland evoca o "cotitură, mai ales pentru Angela Merkel", cancelarul german, promotoarea austerităţii în combaterea crizei datoriilor, care nu şi-a ascuns susţinerea faţă de preşedintele învins Nicolas Sarkozy, odată cu alegerea lui Hollande. "Este foarte neplăcut pentru Merkel. Nu atât pentru că Hollande ar ameninţa salvarea euro, ci pentru că solicitarea sa de