De-a lungul istoriei, coruptia era una si mita era alta. Multe acte de coruptie erau considerate un drept al inaltului functionar. El isi putea numi dupa bunul pac prietenii in posturi avantajoase, ii putea scuti de vama pe unii sau pe altii, putea anula sentinte.
Dar nu putea lua mita. Coruptia era ceva acceptat de cel ce te tutela, mita era ceva facut de capul tau. Ca urmare, era rau vazuta si, daca incasai foloase personale, fara voie de la stapanire, dadeai socoteala. Uneori chiar te costa foarte scump, noteaza Kabanik.
Cuba si China
Chiar si in ultimele decenii, in cele doua tari comuniste luarea de mita s-a pedepsit cu moartea. Si nu sunt cazuri putine. In anul 2000, in China au fost executati 10.000 functionari publici, pentru luare de mita. Fapta e grava, dar si pedeapsa severa, cu atat mai mult cu cat, in China, procesele au loc rapid, iar executiie operativ. Nu stie nimeni cati nevinovati au fost impuscati si cati vinovati au scapat basma curata.
Marea Britanie
Britanicii judeca aspru, dar pedesesc mult mai bland. Pentru luare de mita, sunt doua solutii. Daca recunoaste din prima clipa, vinovatul este pus sa restituie banii. Daca nu recunoaste, il paste inchisoarea. Si intr-un caz, si in cealalt insa, condamnatul pierde dreptul de a fi ales sau de a fi numit intr-o functie publica timp de sapte ani. In caz de recidiva, pierde drepturile pentru totdeauna, iar la batranete ramane fara pensie.
Statele Unite
Legisatia SUA prevde o amenda pana la de trei ori valoarea mitei primite, sau inchisoare pana la 15 ani. Este la latitudinea instantei sa aplice una din sanctiuni sau amandoua, partial.
Italia
Luarea de mita se pedepseste in Italia cu inchisoarea. Este la latitudinea instantei sa stabileasca durata detentiei, de la 4 pana la 12 ani, in functie de gravitat