În 6 mai Franţa, unul din motoarele UE, îşi votează preşedintele, iar Grecia, ţapul ispăşitor al ultimilor ani, un nou Parlament. Schimbarea e cuvântul de ordine, dar alegerile pot aduce ceva cu mult mai important: renunţarea în UE la reţeta exclusivă a austerităţii. Cărţile de joc se reîmpart şi Europa e pe cale, în urma unor schimbări politice, să fie nevoită să discute ceea ce a lăsat deoparte în ultimii ani - variabilele unui Pact european pentru creştere.
François Hollande a făcut din renegocierea Pactului Fiscal miza abordării relaţiilor Franţei cu Europa (nu trebuie uitat că Franţa se situa anul trecut printre statele europene cu cel mai ridicat nivel al deficitului structural - aproximativ 7% din PIB-ul ţării). Candidatul socialist vorbeşte de o altă direcţie, care să lase în urmă austeritatea. În programul său prezidenţial (pag. 12), Hollande vorbeşte despre "renegocierea Pactului Fiscal prin privilegierea creşterii şi a creării de locuri de muncă, între altele prin reorientarea Băncii Centrale Europene în această direcţie şi prin introducerea de euro-bonduri". În ultima săptămână Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, discută despre necesitatea unui "Pact pentru creştere", precizând că nu există niciun fel de contradicţie între acesta şi Pactul Fiscal. Pactul de creştere ar viza reducerea cheltuielilor publice, dar nu a investiţiilor publice, precum şi un "nu" hotărât spus creşterii taxelor. Sub deviza "flexibilitate, mobilitate, echitate", reformele structurale, vizând în primul rând crearea de locuri de muncă, ar fi soluţia.
Există deci toate premisele ca Guvernul României, instalat în 8 mai, să se trezească într-o nouă Europă. O Europă în căutarea unui nou model, a identităţii şi a creşterii economice. Nu trebuie uitat că în martie şomajul în zona euro a atins un nou maxim. Unde este aşa