Fosta reşedinţă a ţarilor Rusiei, acum reşedinţa oficială şi locul de muncă al preşedintelui Federaţiei Ruse, ascunde în subteran "ceva" inimaginabil!
Imaginea consacrată a Kremlinului este aceea de cetate imensă, care include palatele şi catedralele din Moscova. Însă, încă din secolul al XV-lea, sub acest edificiu impunător au fost construite pivniţe şi depozite subterane, pentru a fi ascunse bijuterii, cărţi rare, şi alte comori.
Cât despre tunelurile aflate sub zidurile de apărare ale Kremlinului, aici stăteau, în timpul asediilor şi invaziilor tătare, iscoade care aveau sarcina de a asculta orice zgomot care reprezenta o posibilă ameninţare.
Presa rusă vorbeşte şi despre laboratoare secrete ale alchimiştilor, sau temniţe unde, de-a lungul secolelor, erau aruncaţi cei incomozi. Se spune că în 1580, ţarul Ivan cel Groaznic a ordonat să se sape sute de metri sub Kremlin, pentru a se construi o temniţă secretă, cu nelipsite camere de tortură. Finalul sumbrei "capodopere" era de aşteptat, având în vedere că este vorba despre Ivan cel Groaznic: toţi muncitorii au fost omorâţi...
Marea enigmă
Biblioteca Ţarului Rusiei Ivan al III-lea constituie încă marea enigmă a Kremlinului. În 1472, marele cneaz se căsătorea cu prinţesa Sofia Paleolog, nepoata ultimului împărat al Bizanţului. Prinţesa a adus de la Constantinopol o colecţie de cărţi şi manuscrise de o valoare inestimabilă.
Pentru a păstra cât mai bine comoara, Sofia a construit cu ajutorul unui arhitect italian o bibliotecă secretă în subteranele cu pricina. Şi secretă a rămas până în zilele noastre.
Unii dintre cercetătorii ruşi susţin că aceasta ar fi fost distrusă în incendiile din Moscova, alţii că ar fi fost jefuită de polonezi, însă teoria care place tuturor este aceea conform căreia biblioteca se află încă adânc