Datele unui sondaj recent, realizat de IRSS după căderea guvernului Ungureanu, arată că nu a fost încă identificat agentul schimbării în anul electoral 2012. Sursa: VLAD STĂNESCU
În ciuda inversării polilor de putere – USL e pe cale să preia guvernarea, iar PDL trece în opoziţie – entuziasmul nu a crescut pe măsura şocului.
Înainte de trecerea moţiunii de cenzură, 20% dintre români spuneau că viaţa lor se va schimba în bine după alegerile parlamentare. După evenimentul din Parlament sunt 30%.
Mai mult decât atât, dacă înainte de moţiunea câştigătoare 50% credeau că viaţa lor va rămâne la fel după alegeri, acum, după ce Ponta şi-a construit noul cabinet pe altă formulă majoritară, sunt 47% cei care nu aşteaptă nicio schimbare.
Până la urmă, ce vedem în aceste statistici? Pe de o parte, constatăm ceea ce ştiam de multă vreme. Că românii nu şi-ar sfâşia hainele de pe ei pentru că PSD şi PNL, împreunaţi în alianţa lor, să ajungă să îi conducă. N-au ieşit grupuri răzleţe în stradă să bea de fericire. N-a fost nicio explozie de entuziasm.
De altfel, în Piaţa Universităţii, în ianuarie, tronau pancarde pe care scria "USL=PDL aceeaşi mizerie". Considerate manipulări de diverşi analişti şi de fosta Opoziţie, aceste scandări reprezentau o stare de spirit instalată de când cu tăierea salariilor şi creşterea TVA, adică momentul adevărului: unii au dat prea mult, ceilalţi au fost nevoiţi să ia înapoi.
Desigur, guvernul USL încă nu s-a instalat. Vom afla curând dacă are sau nu are majoritate. Dacă va trece de Parlament, echipa lui Ponta se va lupta din greu cu vechile metehne ale politicii: schimbările din birocraţie pe criterii partizane şi nu de competentă, tendinţa forţelor conservatoare de restauraţie (în educaţie, în justiţie, în asistenta socială etc.), orgoliile şi competiţia internă, corupţia instituţio