Fiecare manager se află la un moment dat în situaţia de a face angajări, însă practica a arătat că cele mai moderne instrumente de recrutare folosite de HR sunt adesea inutile dacă intervine "feelingul" şefului în legătură cu un candidat.
Un manager care a recrutat peste 100 de angajaţi şi care a văzut în ultimii ani sute de candidaţi a spus că niciodată nu a lăsat HR-ul ca măcar să selecteze oamenii care să vină la interviu, ci a vrut să-i vadă el pe toţi. Motivul?
"Am angajat numai după feeling şi în 90% din cazuri nu m-am înşelat, de aceea am continuat să fac angajări numai după acest criteriu", a spus el.
Specialiştii în HR spun că, la un interviu de angajare, nu se surprinde decât 15% din felul în care este în realitate un individ, însă rolul interviului cu HR-ul este acela de a-i valida candidatului competenţele comportamentale, pe când un interviu cu managerul direct le validează pe cele tehnice. Totuşi, rămâne partea de "chimie" dintre angajat şi manager, care nu poate fi măsurată prin instrumente de HR, pentru că doi oameni care nu se suportă nu vor putea avea niciodată rezultate bune dacă lucrează în echipă, deşi sunt foarte buni profesionişti.
"Feelingul este extrem de important, acele întrebări de HR sunt de genul «Eu mă fac că te întreb şi tu te faci că răspunzi». Adică toată lumea se aşteaptă la ele şi toţi îşi construiesc răspunsuri care dau bine. Eu vreau să văd un om care gândeşte, un om capabil să răspundă la o întrebare scoasă din context, mă interesează judecata şi logica lui şi capacitatea de a face conexiuni, dar şi felul de a fi, adică merg mult pe feeling. Şi nu am dat greş până acum", spune şeful trezoreriei din cadrul unei bănci locale.
În cazul în care o companie apelează la o agenţie de recrutare externă în încercarea de a-şi găsi angajaţii potriviţi, recruiterii spun că cea mai mare provocare a lor o reprezin