Victoria lui François Hollande la alegerile din Franţa marchează un moment de cotitură în politica economică a Europei. „Europa ne priveşte, austeritatea nu mai poate fi singura soluţie“, a promis Hollande după aflarea rezultatelor.
Noul preşedinte al Franţei îşi va prelua atribuţiile cel târziu pe 15 mai. Până atunci, François Hollande trebuie să-şi stabilească premierul şi miniştrii.
Premierul va conduce nu doar guvernul, dar şi lupta pentru „cel de-al treilea tur de scrutin" - alegerile legislative din iunie. „Preşedintele Republicii are nevoie de majoritate", a declarat duminică seara Hollande, în Piaţa Bastiliei.Ieri, potrivit presei franceze, noul lider francez şi-a pregătit diversele întâlniri internaţionale de pe agendă.
În special întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel, care trebuie să aibă loc imediat după învestitură, dar şi summitul G8 de la Camp David şi summitul NATO de la Chicago (20-21 mai).
La Chicago, François Hollande ar urma să anunţe retragerea trupelor franceze din Afganistan până la sfârşitul anului, a precizat Manuel Valls, directorul de comunicare al socialistului.
Austeritatea nu mai are mult de trăit
Victoria lui Hollande va afecta politica şi economia Europei. La vot, francezii s-au revoltat, ca şi grecii, contra actualei strategii economice europene. Au dat afară guvernările care au impus austeritatea.
Nu este clar cât de repede va duce acest vot la schimbarea totală a actualei politici, dar ce e sigur e că strategia de revenire economică prin intermediul austerităţii nu mai are mult de trăit, comentează „New York Times".
„The Economist" nota despre Hollande că e „mai degrabă periculos", deoarece crede în necesitatea de a crea „o societate mai corectă". Victoria lui Hollande înseamnă şi sfârşitul erei „Merkozy", axa franco-germană care a pus în