De astăzi, Guvernul Ponta se află la butoane. Gata cu interimatul, gata cu lamentările, gata cu zarva de peluză: avem o ţară de guvernat!
Cel mai bun lucru pe care-l poate face Victor Ponta este să fructifice memoria instituţională a naţiunii, nu s-o fractureze o dată în plus. Cea mai proastă alegere a noului prim-ministru ar fi să distrugă tot ce-au făcut guvernele precedente şi s-o ia de la zero, mereu de la zero, precum în nefericita legendă a Meşterului Manole.
Ajunge cu acest blestem! Ajunge cu trufia netrebnică a atâtor şi atâtor guvernări, care s-au comportat ca şi cum lumea începe cu ele! Dacă vom continua aşa, nu vom trece niciodată de etajul I al construcţiei numite România.
Cea mai hăituită zonă a societăţii, în ultimii 22 de ani, a fost Educaţia. Învăţământul. Şcoala. Nicăieri n-au fost schimbări mai multe, cu impact devastator, decât în domeniul Educaţiei. Sub pretextul „reformei", multe guvernări s-au lansat în schimbări de dragul schimbării, hăcuind şcoala în loc s-o modernizeze, paralizând învăţământul în loc să-l reformeze.
În anii '90, pe când conducea Ministerul Educaţiei, respectabilul domn Andrei Marga - actualul ministru de Externe - a pus o povară îngrozitoare în cârca mai multor generaţii de elevi. Pe liceeni i-a obligat să alerge după note mari la zeci de materii, timp de patru ani, pentru a strânge în stil stahanovist o medie generală cu care să poată intra la facultate. Pe elevii de gimnaziu i-a obligat să ia nota 10 la toate materiile, de la Matematică la Geografie, de la Muzică la Latină şi de la Sport la Istorie, pentru a avea o şansă să intre la un liceu de matematică-fizică. O nebunie cu efecte devastatoare:
1. condamnarea copiilor la studiu non-stop (prin urmare, privarea lor de sport, de joacă şi, în definitiv, de copilărie);
2. proliferarea şpăgii în şcoli (toţi dascălii, din toate şcolile, a