Externe
Dacă programul anterior ataca obiective precum asigurarea securităţii energetice a României, Parteneriatul Strategic cu SUA sau impulsionarea relaţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă şi Ucraina, noul program se remarcă prin lipsa direcţiilor clare. La el ies în evidenţă doar insistenţa pe întărirea parteneriatelor cu marile economii emergente, respectiv Rusia, Brazilia, India şi China şi obiectivul apărării drepturilor comunităţilor şi minorităţilor româneşti din ţările vecine.
"Acţiunea diplomatică a României trebuie să vizeze prioritar creşterea securităţii ţării în sensul cel mai larg, plecând de la premisa calităţii de stat la frontiera externă a UE şi NATO", se menţionează la capitolul privitor la diplomaţie şi afaceri externe din programul de guvernare al executivului condus de Victor Ponta.
În acest sens, diplomaţia românească va încerca să dezvolte profilul ţării în UE şi NATO. Astfel, documentul pune accent mai ales pe siguranţa politică şi militară şi nu conţine prevederi concrete referitoare la securitatea energetică, o problemă care s-a evidenţiat în această iarnă după ce Rusia a redus livrările de gaze naturale către Europa.
Ca şi cel anterior, noul program dă o importanţă aparte susţinerii Republicii Moldova în eforturile acesteia de a se promova şi integra pe plan european. Moldova este un punct fierbinte pe harta tensiunilor politice ale Europei din cauza regiunii autonome Transnistria, un bastion european al trupelor ruseşti.
Externe
Dacă programul anterior ataca obiective precum asigurarea securităţii energetice a României, Parteneriatul Strategic cu SUA sau impulsionarea relaţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă şi Ucraina, noul program se remarcă prin lipsa direcţiilor clare. La el ies în evidenţă doar insistenţa pe întărirea parteneriatelor cu maril