Imediat ce se va forma noul guvern şi imediat ce noul ministru de finanţe îşi va prelua atribuţiile, adică din momentul în care troica UE-BCE-FMI va avea din nou un interlocutor, aceasta va fi gata să vină la Atena pentru a începe discuţiile cu privire la elaborarea noului Cadru Bugetar de Susţinere pe Termen Mediu 2012-2016, în esenţă cu privire la stabilirea măsurilor pentru următorii doi ani.
Cei trei şefi ai troicii (Matthias Mors din partea Comisiei Europene, Poul Thomsen din partea Fondului Monetar Internaţional şi Klaus Masuch din partea Băncii Centrale Europene) au înscris pe agenda lor drept posibilă dată pentru vizita lor la Atena data de luni, 21 mai. Însă, potrivit unor surse ale Comisiei sunt gata să grăbească această vizită, dacă procedurile postelectorale se vor finaliza mai devreme.
Graba reprezentanţilor troicii reflectă pe de o parte îngrijorarea din întreaga Europă cu privire la rezultatul electoral şi la evoluţiile politice din Grecia, iar pe de altă parte cadrul sufocant în care trebuie să acţioneze ei înşişi, dar mai ales noul guvern grec imediat după formarea lui. În mod evident, programarea lor se bazează pe ipoteza că după 6 mai se va forma un guvern şi că ţara nu se va îndrepta spre o nouă confruntare electorală.
Dacă lucrurile vor evolua în acest fel, obiectivul de bază al vizitei reprezentanţilor troicii este începerea elaborării noului program şi a planului de reducere a cheltuielilor în valoare de 11,5 miliarde de euro pentru perioada 2013-2014. Potrivit acordului de împrumut, acest lucru va trebui să se întâmple până la sfârşitul lunii iunie.
Fără Cadrul Bugetar de Susţinere pe Termen Mediu va fi întreruptă finanţarea, cu consecinţe imprevizibile, dar în orice caz dureroase. Din acest motiv este posibil ca împreună cu şefii troicii, care vor rămâne la Atena pentru una-două zile (şi se vor întoarce spre sfârş